Categories
AKTIVNOSTI

Udruženja iz regiona zajedno u rješavanju problema alkoholizma

BANJALUKA – Predstavnici Kluba liječenih alkohoričara grada Banjaluka potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju i saradnji sa predstavnicima srodnih udruženja iz Federacije BiH /FBiH/, Srbije, Hrvatske i Slovenije, kojim su definisane zajedničke aktivnosti na rješavanju problema alkoholizma.

Predsjednik Upravnog odbora Kluba liječenih alkoholičara grada Banjaluke Nera Zivlak-Radulović rekla je novinarima da ovakvi klubovi još nisu dovoljno prepoznati u ovoj sredini.

“Postoji velika stigma kada je u pitanju liječenje alkoholizma, vrlo je mala senzibilizacija i zajednice i profesionalaca”, rekla je Radulovićeva.

Ona je istakla da je liječenje od alkoholizma dugotrajan proces koji može imati uspjeha ako se preduzme sve potrebno u tretmanu, a najbolju ulogu u tome imaju zajednice klubova liječenih alkoholičara.

Radulovićeva je istakla da je danas potpisani memorandum moralno obavezujući dokument koji će podstaći zajedničke aktivnosti prekogranične saradnje. “To će pomoći senzibilizaciji i destigmatizaciji”, rekla je Radulovićeva.

Ona je istakla da liječenje od alkoholizma u klubu traje od tri do pet godina, te da je uspjeh moguć u velikom procentu ukoliko se ispoštuju sve klauzule liječenja.

Radulovićeva kaže da zavisnici od alkohola nisu spremni da priznaju da imaju problem, jer je društveno prihvatljivo piti, praviti ekscese u pijanom stanju, ali zato zavisnike “bude sramota doći i liječiti se”.

Ona je podsjetila da su na inicijativu banjalučkog kluba osnovani klubovi u Prnjavoru, Prijedoru i Doboju.

Predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Zoran Zoričić kaže da na prostoru Hrvatske djeluje 230 klubova liječenih alkoholičara, od čega 78 u Zagrebu. “Klubovi su zapravo najvrijednije ono što imamo u okviru sistema tretmana zavisnosti od alkohola”, rekao je Zoričić.

Predsjednik Komisije za prevenciju alkoholizma Srbije Petar Nastasić ističe da je potrošnja alkohola ogroman problem u Evropi. Nastasić ističe da potrošnja alkohola kod mladih postaje alarmantna.