„XIV LJETNA ŠKOLA O ALKOHOLIZMU“ VELI LOŠINJ

 

Ove godine uspješno je realizovana XIV ljetnja škola o alkoholizmu. Održana je u Velom Lošinju u periodu od 11.do 14.  juna 2021.godine, a u organizaciji   Hrvatskog saveza Klubova liječenih alkoholičara  grada  Zagreba, HLZ-društvo za ovisnosti i KLA  Bonaca.

Ispred UKC-a Republike Srpske, Klinike za psihijatriju  i Kluba liječenih alkoholičara grada Banja Luka su prisustvovali: Prof.dr sc.med. Nera Zivlak-Radulović, diplomirani socijalni radnici  Maja Tomanić, Brankica Jovetić  i Dragoljub Marčeta. 

Veliki značaj ove ljetne škole je što je okupila veliki broj stručnjaka i to na multidisciplinarnom i međunarodnom niovu. U rad su uključeni i članovi klubova liječenih alkoholičara i članovi njihovih porodica. Tokom rada razmjenjena su iskustva  u radu klubova za period od početka pandemije Covidom 19, kao i izazovi  u liječenju bolesti zavisnosti kao hronične recidivirajuće bolesti kako u vanrednim, tako i u redovnim okolnostima.

U toku škole je održan veliki broj predavanja među kojima je bilo i predavanje  Prof.dr sc.med. Nere Zivlak-Radulović sa temom  „Prilagođavanje rada  sa zavisnicima od alkohola u lokalnoj zajednici u uslovima pandemije Covid-19“,  koja je svojim radom  predstavila probleme sa kojima su  se članovi  stručnog  tim Kluba liječenih alkoholičara grada Banja Luka (psihijatar, psiholog i socijalni radnici) susretali u svom radu u vrijeme pandemije  te načinu njihovog prevazilaženja .

Pored izvrsnih predavanja, održane su i radionice sa ciljem jačanja profesionalih kompetencija te  sprečavanja profesionalnog sagorjevanja.

Opet je naglašen značaj primjene porodične sistemske terapije kao sastavnog dijela tretmana i to od strane prof. dr  Zdenke Čebašek-Travnik iz Slovenije. Zavisnost  je  bolest cijele porodice, te je promjena na nivou pojedinca uglavnom nedovoljna da se održi apstinencija i adekvatno liječenje. Promjena drugog reda, odnosno promjena ponašanja koje djeluje na uzrok bolesti,  je način adekvatnog liječenja.Članovi stručnog tima našeg Kluba iz Banja Luke a ujedno  i zaposlenici  Klinike za psihijatriju UKC RS obučeni  su  za terapijski proces iz djelokruga rada sistemske porodične psihoterapije i primjenjuju ga u svakodnevnom radu . 

 

Članovi stručnog tima  Prof. dr Nera Zivlak-Radulović, Maja Tomanić i  Brankica  Jovetić, predsjednik WACATA –Svjetskog udruženja Klubova liječenih alkoholičara  Prof. dr Zoran Zoričić  iz Hrvatske i predstavnik udruženja “Žarek Upanja“ iz Slovenije gospodin  Mijo Levačić.